Andre øvelser innen friidrett

0 Comments


Innen friidrett finnes det mange øvelser, noe som ikke er så rart i og med at friidrett er et svært vidt og omfattende begrep. Ofte deles friidrett inn i tre hovedkategorier, og disse er tekniske disipliner, løp og diverse andre disipliner. Innen kategorien løp finner vi både langdistanseløp, mellomdistanse, sprint og løp med hinder/hekk. Innen de tekniske disiplinene finner vi hopp både med og uten tilløp, samt kast.

Innen den siste kategorien, altså andre øvelser, finnes det også mange spennende disipliner. Her er det både landeveisløp og gateløp, samt stafettløp, mangekamp og kappgang. Vi skal her se litt nærmere på noen av disse øvelsene, og gi deg en introduksjon til hvordan de utføres. Med den grunnleggende kunnskapen om idrettene på plass, blir det både enklere og mer morsomt å følge med på konkurransene det er snakk om.

Landeveisløp og gateløp

Av alle grener innen friidrett, er nok kanskje gateløp og landeveisløp blant de mest imponerende. I denne kategorien finner du nemlig løp som strekker seg over 10 km, samt halvmaraton og ordinær maraton. I en halvmaraton har løpet en lengde på 21 097,5 meter, noe som er relativt langt – og noe de færreste klarer å gjennomføre på kort tid. Desto mer imponerende er en helmaraton, som har en lengde på vanvittige 42 195 meter.

En maraton blir som oftest arrangert gjennom byer, gater og lignende, og alle som vil kan delta etter påmelding. Blant de mest kjente maratonløpene er New York Marathon, men det finnes også en rekke norske arrangementer. Vi kan nevne både Bergen City Maraton, Drammen Maraton, Lofoten Maraton og Nordmarka Skogsmaraton. Blant de mest kjente norske utøverne innen maraton finner vi Grete Waitz, Helge Hafsås, Ingrid Kristiansen og Karl Johan Rasmussen.

Kappgang

En annen velkjent disiplin innen friidrett er kappgang. Denne øvelsen handler om å gå en spesifikk distanse på kortest mulig tid. Grenen skiller seg fra løp ved at én fot hele tiden må berøre bakken. På internasjonalt nivå blir kappgang regnet som en del av friidrett, og organiseres av IAAF. Helt siden 1908 har kappgang på landevei eller bane vært en del av de olympiske øvelsene. Også i denne sporten har nordmenn utmerket seg!

Faktisk har nordmenn vunnet olympiske medaljer innen kappgang. Både i Sydney (år 2000) og i Beijing (år 2008), vant utøveren Kjersti Tysse Plätzer sølvmedalje under distansen på 20 km. Kappgang er en spennende sport å følge med på, og utøvernes karakteristiske gange kan for noen være underholdning i seg selv. Prøv kappgang selv, og oppdag hvor slitsomt det er sammenlignet med en spasertur i parken. Her får muskulaturen virkelig kjørt seg!

Stafettløp

Stafett finnes i både vinter- og sommersport, og kjennetegnes av at deltagere på et lag avløser (veksler) hverandre etter tur, slik at hver deltager tilbakelegger en andel av etappen, som sammenlagt utgjør den totale distansen. Dette er en vanlig form for konkurrering innen blant annet orientering, langrenn, svømming og friidrett. Ved å følge med på stafett får du innblikk i hvor viktig det er med godt samarbeid, og at alle må bidra for seier.

Innen friidrett blir det arrangert stafettløp på egne baner for lag med fire deltagere. For å sikre at deltagerne er i kontakt med nestemann som skal ut, er det overlevering av en såkalt «stafett», som er en uthulet sylinder av enten tre, plastikk eller metall (dette skjer i et vekslingsfelt på 20 meter). Innen OL er distansene på 4×100 meter eller 4×400 meter. I norgesmesterskap (NM) finnes andre distanser også.

Mangekamp

En annen spennende disiplin innen friidrett, er mangekamp. Mangekamp kan deles inn i fire hovedkategorier, og disse er femkamp, sjukamp, tikamp og til slutt ultramangekamp. Dette er blant de mest varierte og morsomme disiplinene å følge med på, da flere ulike øvelser gjennomgås. I en femkamp vil for eksempel fem ulike øvelser gjennomgås, og disse inkluderer hekk på 60 meter, høydehopp, lengdehopp, kulestøt og løp på 800 meter. Noe for enhver smak altså.

Terrengløp

Den siste disiplinen innen friidrett vi skal se på, er terrengløp. Kort fortalt er terrengløp en form for løpsøvelse med varierende distanser. Typisk vil disse løpene gå gjennom landeveier, stier eller jevn mark, ofte med et småkupert og vekslende terreng. I Norge arrangeres det NM i terrengløp, noe som startet allerede i 1913. Dette er sporten for deg som vil komme nærmere naturen og puste inn frist luft, men samtidig konkurrere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *