Bislett Games – en guide

0 Comments


Bislett Games er et friidrettsstevne som blir avholdt hvert år på Bislett Stadion i Oslo. Dette stevnet er en del av en mer omfattende friidrettskonkurranse ved navn Diamond League – som du sikkert har hørt om. Diamond League er en større liga som avholder sine stevner rundt omkring i Europa, og Oslo er en av byene som får lov til å være vertskap for et av disse stevnene. Stevnet blir arrangert av Bislett Alliansen.

Siden 1966 har Bislett Stadion og Oslo hatt vertskapet for dette stevnet hvert år med ett år som unntak. Dette var på grunn av at Bislett Stadion var under ombygging i 2004. Den gangen ble stevnet avholdt på Fana stadion i Bergen. Friidrettsstevnet har en lang historie. Det første EM som ble holdt i Norge var i 1946, og da var Bislett Stadion det perfekte stedet for dette.

Tradisjon

Dette ble starten på noe som kom til å bli en lang tradisjon for denne arenaen og slike stevner. Etter EM i 1946 begynte Bislett Stadion å avholde årlige stevner. I starten fikk de navn som for eksempel Oslo-lekene, Septemberlekene, og Høst-lekene. Disse ble store suksesser rent sportslig, ettersom det stadig vekk ble satt nye verdensrekorder. Uheldigvis slet de mer med den økonomiske delen, men dette stoppet dem ikke.

Det ble dannet en allianse mellom en del idrettsklubber i Oslo i 1965. Denne fikk navnet Bislett Alliansen, og bestod av klubbene BUL, Vidar og IK Tjalve. 1965 regnes av mange som det første året med Bislett Games. Det var også da IK Tjalve feiret sitt jubileumsstevne, og Ron Clarke satte verdensrekord på 10 000-meteren. Året etter, i 1966, ble stevnet arrangert av Bislett Alliansen for første gang.

Gode utøvere

Bislett Games er et uavhengig arrangement og det var derfor aldri en selvfølge at de skulle klare å tiltrekke seg de beste idrettsutøverne. Men det klarte de likevel fra starten av. Det har siden 1960-tallet blitt satt verdensrekorder i mange forskjellige idretter hvert eneste tiår siden Bislett Games startet. Helt siden 1966 har de pleid å utgi en Bislett-medalje til den eller de utøverne som utmerker seg spesielt under lekene.

Arne Haukvik som var tidligere politiker i Sp og også medlem av Bondeungdomslaget –som i dag kalles BUL – var en av de tidlige initiativtakerne til stevnet. Han begynte med dette allerede i 1966, og ble fort innsatt som leder for Bislett Alliansen. Han hadde dermed hovedansvaret for å stelle i stand arrangementet. Han fungerte samtidig som arrangør, samt Ron Clarkes manager, og han pleide da å bo hos Haukvik når han var i Europa.

Pressetreff

Haukvik pleide å by journalister og mediefolk på jordbær og fløte i sin hage dagen før Bislett Games startet. Dette ble etter hvert en tradisjon for åpningen av lekene. Senere ble dette pressetreffet flyttet til Oslo rådhus, og det fungerer i dag som åpningen av Bislett Games. På 1990-tallet gikk ansvaret for å skaffe de beste utøverne til Bislett Games til Svein Arne Hansen. Han gikk videre til å bli Friidrettsforbundets president.

Bislett Games har en lang og innholdsrik tradisjon i Norge, og har gjort enormt mye for norsk idrett. Dette har vært en stor pågangsfaktor og kilde til motivasjon for en rekke unge utøvere og barn som får disse store talentene og utøverne til sin hjemby, og slik får opplevde idretten i levende live. Dette har vært med på å gjøre Bislett Stadion til Norges mest kjente og brukte idrettsanlegg

Diamond League

Bislett Games er bare ett av stevnene til Diamond League. Diamond League fungerer som en slags liga for friidrettsutøverne. Her kan en melde seg på, konkurrere individuelt mot hverandre, anskaffe seg poeng under de forskjellige stevnene, og til slutt vil en få en rangering etter hvem som har anskaffet seg flest poeng gjennom sesongen. Vinneren blir intet mindre enn vinneren av Diamond League, noe som etter hvert har blitt en ganske prestisjefylt pris.

Fremtiden

Diamond League vil sannsynligvis fortsette å øke sin prestisje og popularitet blant tilhengere av friidrett over hele verden. De tiltrekker seg som regel de største stjernene fra alle mulige friidretter. Det settes stadig vekk nye rekorder, også i Bislett Games, og dette tiltrekker flere og flere tilskuere. Det er ikke hvert år Norge kan avholde et mesterskap som OL eller VM, men Bislett Games får vi se hvert år – og det er bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *