Filip Ingebrigtsen – et talent med fart i

0 Comments


Filip Ingebrigtsen er den midterste broren i den fantastiske søskenflokken «Team Ingebrigtsen». Akkurat det at han er broren til Henrik og Jakob Ingebrigtsen, er sannsynligvis en årsak til at han fremstår som litt mindre profilert sammenlignet med de andre brødrene. Som en frittstående utøver hadde hans prestasjoner vært imponerende, men sammenlignet med sine to brødre risikerer han å bli noe anonym til tross for mange medaljer og suksesser.

Filip Ingebrigtsen er født 20. april 1993. Han er som nevnt storebroren til Jakob Ingebrigtsen og lillebroren til Henrik Ingebrigtsen. Alle tre brødrene er som kjent svært fremgangsrike innenfor mellomdistanse-løp, og trenes av sin egen far – Gjert Ingebrigtsen. Privat er Filip gift med sprinteren Astrid Mangen Ingebrigtsen, som konkurrerer i distanser som 60 m, 100 m, 200 m og stafetter. Filip og Astrid har vært gift siden 2018.

Disipliner og resultater

Som mellomdistanseløper konkurrerer Filip Ingebrigtsen hovedsakelig på distanser på mellom 800 og 5 000 meter, og det er på 800 m og 1500 m som han har flest gode plasseringer innen. Filip har helt siden sin debut vært en del av Sandnes Idrettslag og det var i 2011 at han begynte å levere skikkelig gode resultater med femteplass på 800 m individuelt i NM, og en førsteplass i 400 m stafett.

Videre har Filip levert stabile resultater hvert år, og i stor grad kjempet mot, eller kanskje heller sammen med, sine brødre. Det kan for eksempel nevnes at han har fått både gull, sølv og bronse i spesielt 800 m og 1 500 m NM flere ganger siden 2011. En annen disiplin som Filip Ingebrigtsen deltar i er terrengløp, der han også har flere gode plasseringer i både NM og EM.

Mer om medaljer og plasseringer

I 2016 ble Filip Ingebrigtsen europamester på 1 500 meter, med broren Henrik ikke langt etter på en bronseplass. Samme år deltok Filip også i OL, der han dessverre ble diskvalifisert allerede i prøve-heatet på 1 500 meter. Han fikk en liten revansje året etter da han ved VM i friidrett 2017 tok bronse på 1 500 meter med tiden 03:34,53, en svært god prestasjon gitt den tøffe konkurransen.

Den 20. juli 2018 slo Filip Ingebrigtsen virkelig til med tiden 3:30,01 på 1 500 meter. Dette er over fire sekunder bedre enn tiden fra 2017, og gjorde at han både vant Diamond League i Monaco, satte nytt norsk rekord og leverte den beste tiden i Europa 2018. Han ble derfor også en soleklar favoritt til EM senere i 2018 i Berlin. Men det skulle ikke bli slik.

Veien fremover

Når det kom til EM i friidrett i Berlin 2018 var dessverre uhellet ute for Filip Ingebrigtsen. I sitt prøve-heat falt han stygt og pådro seg et brudd i et ribben. Dette hadde stoppet de aller fleste utøvere, men ikke Filip Ingebrigtsen. Han reiste seg opp igjen, tok igjen feltet og kvalifiserte seg til finalen. En ganske fantastisk prestasjon gitt både skaden og tiden han tapte i fallet.

Dessverre gikk det ikke like bra i finalen. Skaden var ikke overraskende en utfordring, og det var broren Jakob som tok gull på 1 500 meter. Filip måtte også trekke seg fra 5 000 meter, og Jakob tok gull der også. Vi får håpe at Filip Ingebrigtsen kommer tilbake sterkere i 2019, med de fantastiske prestasjonene i 2018 kunne han ha oppnådd mye hvis det ikke var for skaden.

Andre nominasjoner og priser

Filip Ingebrigtsen har vært nominert til en rekke ulike priser ved Idrettsgallaen. Han har vært nominert til «Årets mannlige utøver» for både 2016 og 2017 og «Årets navn» de samme årene. Han fikk utmerkelsen «Årets gjennombrudd» ved Idrettsgallaen i 2017, kanskje litt rart med tanke på flotte prestasjoner over flere år. Men det kan ha en sammenheng med plasseringen i EM i 2016, som virkelig ga Filip Ingebrigtsen oppmerksomhet.

Oppsummering

Filip Ingebrigtsen kan fremstå som litt mer anonym sammenlignet med sine to brødre, til og med når det gjelder utseendet – sammenlignet med sin bror Henriks karakteristiske bart og solbriller. Likevel er Filip definitivt på nivå med sine to brødre, og hvis han får være skadefri i 2019 kan det godt være at det er Filip som kommer å dominere på spesielt 1 500 meter – og han har mange aktive år igjen fremover.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *