Jakob Ingebrigtsen – et norsk talent innen løp

0 Comments


Jakob Ingebrigtsen er født og oppvokst i Sandnes, Rogaland. Idrettstalentet er født den 19. september 2000 og er per dags dato 18 år gammel. Han løper for klubben Sandnes Idrettslag til daglig. Jakob er veldig dedikert til løpingen og han satser på å lage en karriere ut av dette, og med de resultatene han har levert i det siste, er dette en naturlig vei å gå for friidrettsutøveren.

Jakob er den yngste broren i søskenflokken bestående av to storebrødre og en lillesøster, hvor alle driver på med løping og satser på å bli løpere på toppnivå. Hans to storebrødre, henholdsvis Henrik Ingebrigtsen og Filip Ingebrigtsen, har vært med på å skape en rivalisering mellom dem som har hjulpet Jakob til å komme opp på et utrolig høyt internasjonalt nivå. Jakob er nå helt i toppen av verdenseliten og har vunnet flere store løp.

Resultater – tidligere år

Jakob har alltid vært en enestående idrettsutøver på løpebanen. Da han vare bare 7 år gammel presterte han å løpe 60 meteren på kun 10,37 sekunder, og bare 3 år senere løp Ingebrigtsen 8-kilometeren på 29 minutter og 56 sekunder. Allerede som 11-åring vant han 5 km gutter innen G12–13-klassen i Furumomila. I Mars 2012 vant han førsteplass i klassen G12 i Sandtangløpet, hvor vinnertiden hans var 1 minutt og 47,2 sekunder.

Videre, i en alder av tretten år, vant han flere løp på mange ulike stevner. Ingebrigtsen åpnet med å vinne i 800-meter innendørs på Deep Sea Arena, før han gikk videre med å prestere svært bra på flere forskjellige stevner og konkurranser. Som 14-åring satte han både en ny personlig rekord og en verdensrekord for 14-åringer i Värdensungdomsspelen i Göteborg, 4. juli, med tiden 4 minutter, 5 sekunder og 49 millisekunder på 1 500 meter.

Nasjonalt nivå

I ung alder var Jakob allerede på et ekstremt høyt nasjonalt nivå, som vist av tidligere resultater innenfor idretten. I 2015 deltok idrettstalentet på junior-NM i friidrett, hvor han løp seg inn på en flott andreplass i seniorklassen U20 på 1 500-meters-distansen hvor han kun ble slått av Henrik Irgens Gravdal. Året etter, i 2016, deltok han igjen i NM i seniorklassen hvor han presterte med et nytt sølv.

Under samme norgesmesterskap deltok han i tillegg til dette i lagkonkurransen, hvor han og lagkamerat Narve Gilje Nordås kapret førsteplassen. Den nasjonale suksessen har med dette vært bemerkelsesverdig basert på utøverens alder på deltagelses-tidspunktet. Mindre imponerende blir det ikke at han senere samme året under et nytt nasjonalt mesterskap satte en ny personlig rekord på 800-meteren med tiden 1 time, 52 minutter og 5 sekunder – en ny norsk aldersrekord under Norwegian Grand Prix i 2016.

Globalt nivå

På et internasjonalt og nasjonalt nivå er Jakob Ingebrigtsen i toppeliten. Den nye personlige rekorden som ble satt under Norwegian Grand Prix i 2016 fikk han opp på femteplass på lista over europeiske utøvere i klassen U18 som hadde løpt hittil samme år. Løperen klarte også å prestere å komme til finalen i 1 500 meter i junior-VM i friidrett 2016. I desember vant han U20-klassen i EM i terrengløp.

I løpet av de to siste årene har Jakob Ingebrigtsen prestert på et høyt profesjonelt nivå i store internasjonale idrettsarrangementer. I 2018 deltok han i EM i friidrett i Tysklands hovedstad Berlin, hvor han vant 1 500-meters-distansen i en alder av 17 år. Med dette presterte Jakob å bli tidenes yngste mannlige europamester i friidrett, en helt suveren prestasjon. Det siste året har han satt en ny europeisk rekord i U20 på 3 000-meteren.

Utmerkelser

I 2018 tilegnet europamesteren seg to utmerkelser for sine fantastiske prestasjoner i løpet av sin karriere. Den første han vant var sportsjournalistenes statuett, som er en årlig pris som deles ut av Norske Sportsjournalistenes forbund, og med utmerkelsen følger tittelen «Årets navn» i Norge. Den andre utmerkelsen som Jakob Ingebrigtsen fikk tildelt, var Folkets idrettspris som er årlig arrangert av Dagbladet, som blir gjort ved avstemning og har foregått siden 1990.

Far som trener

Gjert Arne Ingebrigtsen (født 12. januar 1966) er både Jakobs far og treneren til både han og de to storebrødrene hans. Faren har selv ikke noen utdanning innenfor trening, eller drevet med friidrett selv, og ble i 2019 tildelt tittelen «årets trener». Som en konklusjon på idrettstalentet, er Jakob Ingebrigtsen er en av Norges nye idrettshelter, med en hel rekke prestasjoner, medaljer og utmerkelser i ryggen – allerede som 18-åring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *