Karsten Warholm – Norges store friidrettsstjerne!

0 Comments


Karsten Warholm fikk sitt internasjonale gjennombrudd da han på glimrende vis vant 400 meter hekk i Diamond League-stevnene som foregikk på Bislett og i Stockholm i 2017. Samme året ble han verdensmester i 400 meter hekk under London-VM, hvor han fullførte på 48,35 sekunder. I Diamond League-finalen i Sveits endte Warholm på andreplass, og ble ved sesongslutt kåret til årets mannlige nykommer av henholdsvis IAAF og Det europeiske friidrettsforbundet.

Warholm er født og oppvokst i Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Han ble tidlig en flittig mangekjemper som utmerket seg i U18-mesterskap (hvor han ble verdensmester i åttekamp i 2013) og gjorde seg bemerket i både junior-EM og junior-VM, hvor han konkurrerte i både tikamp og 400-meter. Det skulle imidlertid ikke ta mange årene før navnet Karsten Warholm plutselig var blitt et kjent navn her hjemme i Norge.

Slått nye rekorder

Til tross for en foreløpig relativt kort idrettskarriere, har Warholm allerede slått og tangert en del rekorder. Han holder i skrivende stund norgesrekordene i disipliner som 400 meter, 300 meter og 400 meter hekk. I Amsterdam-EM i 2016 satte han norsk rekord på 48,84 sekunder i semifinalen, og endte på sjetteplass i finalen. I Diamond League i 2018 slo han, med 47,82 sek, den 22 år gamle nordiske rekorden til Sven Nylander på 400 meter.

Så sent som i mars 2019 kunne Warholm skilte med å ha tangert EM-rekorden på 400 meter innendørs. Han krysset målstreken etter bare 45,05 sekunder og tangerte dermed tyskeren Thomas Schönlebe sin rekord fra 1988. Dette ble også ny personlig rekord for Warholm. Selv takket han treneren, Leif Olav Alnes, for mye av suksessen. Alnes har ifølge Warholm introdusert ham for diverse voldsfilmer, fordi de hjelper på adrenalinet hans.

VM-gullet i London

Hendelsen sitter friskt i minnet blant idrettsglade nordmenn. Det var VM i friidrett i London 2017, og 60 000 ivrige tilskuere fikk se en stolt 21 år gammel nordmann ta gull på 400 meter hekk. Andremann, Yasmani Copello, kom 14 hundredeler bak. Warholm hyllet alle hjemme i hjembyen Ulsteinvik, og feiret seieren foran tilskuerne med vikinghjelm og norsk flagg. Det harde arbeidet han på forhånd hadde lagt ned, hadde nå betalt for seg.

Dette VM-gullet var den første norske medaljen fra en baneløper i et verdensmesterskap siden 1995, da Vebjørn Rodal fikk tredjeplass og bronse på 800 meter. Rodal skrøt av Warholm i kjølvannet av seieren, og kunne blant annet uttale at Warholm var såpass godt gjennomtrent at han på slutten av løpet var ustoppelig og kunne bare «feie all motstand til side». Dette var en god og minneverdig dag for norsk idrett.

Warholm om det å vinne mesterskap

Karsten Warholm er fremdeles ung, og det er ingen grunn til å tro at han ikke har en lang og suksessfull karriere foran seg. Foreløpig er det nok VM-gullet i London som er hans største øyeblikk innen idretten. Selv har han uttalt at det føles fantastisk å vinne titler, men han er jordnær nok til å ikke ligge på latsiden og ta noe som helst for gitt i ettertid.

Idrett er ferskvare, har han sagt i intervjuer. Det var tross alt knallhard trening som førte til at han klarte å vinne VM i London, og han vet at det gjelder å ikke la seieren gå til hodet på ham. Warholm vet å fokusere på fremtiden, og i likhet med de fleste medaljevinnere har han et sterkt ønske om å igjen få den vinnerfølelsen han fikk da han vant VM.

Leilighet til 8 millioner kroner

Det å vinne medaljer på vegne av en hel nasjon skal være godt betalt. I 2018 kjøpte Warholm leilighet ved Akerselva i Oslo for 8 millioner kroner. Dette er selvfølgelig ikke en uhørt pris, men det er nok noe dyrere enn den gjengse 22-åring ville gått for. Warholms kompiser fra det gamle kollektivet flyttet inn i leiligheten sammen med ham, og han sier selv at dette er fordi han liker å ha folk rundt seg.

Lovord fra hans nærmeste

At gullvinnere får masse hederlig omtale i media og fra omgivelsene er en naturlig konsekvens av det å vinne, og det er særlig ordene fra vinnernes nærmeste som setter det største preget. Trener Leif Olav Alnes uttalte etter VM-gullet i London at Warholm var en imponerende type med et godt instinkt for konkurranse. Selv forbildet Andreas Thorkildsen kunne skryte av den fantastiske jobben den unge sunnmøringen gjorde under VM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *